Z czego wykonać kuchnię?

Agata Rembis
Agata Rembis
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Większość z nas spędza w kuchni średnio 2 godziny dziennie. Około 60 godzin miesięcznie lub około 700 godzin rocznie, jak kto woli. Ostatnio, znajomy zapytał mnie z czego ma taką kuchnię najlepiej sobie zrobić? Deska, MDF a może po prostu płyta wiórowa. Co to za różnica? Z deską to niby wiadomo, ale z MDF? Chciałabym podzielić się moją wiedzą na ten temat. Współpracujący ze mną stolarze dorzucili również od siebie dobrą radę 😊

FRONTY Z LITEGO DREWNA

Pasują do stylu skandynawskiego, prowansalskiego i oczywiście klasycznego. Drewno nadaje wnętrzu charakter wyjątkowego ciepła i komfortu.

Zalety:

  • produkcja przyjazna dla środowiska
  • wytrzymałość około 50+ lat. Lite drewno jest gęstym jednorodnym materiałem, dlatego różne elementy mocujące dobrze się w nim trzymają
  • łatwa konserwacja i naprawy. Jeśli z czasem na drewnie pojawią się rysy, zadrapania i inne wady, można je łatwo wycyklinować. Pozostaje tylko nałożyć warstwę lakieru lub farby – a fronty staną się jak nowe.
  • szybka zmiana wyglądu. Znudził Ci się naturalny kolor? Za pomocą lakieru, farby lub bejcy można nadać drewnu dowolny odcień. Istnieją techniki starzenia, a niedrogi front z sosny można przekształcić tak, aby nie można go było odróżnić od mahoniu;

Wady:

  • Wysoka cena. Fronty wykonane z naturalnego litego drewna są kosztowną przyjemnością.  Niektórzy producenci nieco obniżają koszty stosując technologie produkcji ramy skrzydła z litego drewna, a panelu środkowego z innego materiału (mdf+fornir).
  • jeśli powłoka ochronna frontów zostanie uszkodzona to wilgoć może dostać się do drewna, powodując jego puchnięcie a nawet gnicie. Powłoka musi być co jakiś czas ponownie zabezpieczana odpowiednimi środkami.
  • drewno często cierpi z powodu gnicia i ciemnienia. Jeżeli wybierasz drewno zastanów się nad zastosowaniem tych bardziej odpornych na te zjawiska: modrzew, dąb i buk;
  • detergenty należy dobierać ostrożnie. Co więcej, nie powinno się szorować frontów z drewna. W ten sposób można naruszyć powłokę ochronną.

RADA STOLARZA

Nawet kuchnia z litej deski nie jest wieczna. Trzeba o nią dbać. Jeżeli planujesz taką kuchnię nie przesadzaj z ogrzewaniem podłogowym i wysoką temperaturą. Lite drewno lubi się wypaczyć.

FRONTY Z MDF

Większość dostępnych w tej chwili na rynku frontów wykonana jest z płyty MDF. Jest to stosunkowo niedrogi materiał, który ma akceptowalną trwałość. Płyta MDF wykonana jest z drobnych zrębków drewnianych, które są prasowane pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia.

Zalety:

  • umiarkowana cena
  • odporność na wilgoć jest wyższa niż w przypadku drewna i płyt wiórowych;
  • dobra wytrzymałość. na poziomie, który pozwala płycie łatwo poradzić sobie z większością uderzeń i innymi obciążeniami mechanicznymi. Wytrzymałość płyty MDF jest niższa niż drewna, ale znacznie wyższa niż w przypadku płyt wiórowych;
  • odporność na wpływy temperatury i zmiany wilgotności – co jest bardzo potrzebne i przydatne w kuchni;
  • przystępny koszt, zwłaszcza w porównaniu z analogicznymi meblami z drewna;
  • łatwość obróbki, która pozwala tworzyć fasady o różnych kształtach;

MDF może być pokryty różnym materiałem, wyróżniamy co do zasady:

  • Fornirowane fronty z MDF – 3 mm litego drewna przyklejane do MDF.
  • Laminowane fronty z MDF – kilka warstw papieru impregnowane materiałami żywiczymi przyklejane na MDF
  • Akrylowe fronty z MDF – 1-2 mm folia przyklejana do MDF
  • Lakierowane fronty z MDF

WADY:

  • Niska odporność na wodę
  • Podatność na zarysowania
  • Wytrzymałość około 30 lat

RADA STOLARZA:

Zapytajcie stolarza z jakiej firmy ma płyty meblowe. Jak ma kuchnia postać, to trzeba zainwestować w płyty z wyższej półki. Nie ważne czy to fornir czy laminat. Ja od lat używam z Kronopolu. Omijam szerokim łukiem firmy krzak za pół-darmo.

Poniżej porównanie płyty MDF z płytą wiórową. MDF na górze, wiórowa na dole.

FRONTY Z PŁYTY WIÓROWEJ

Płyta wiórowa pozyskiwana jest z wiórów drzewnych, które są prasowane po wymieszaniu ich ze specjalnymi żywicami. W porównaniu z MDF płyta wiórowa ma bardziej luźną strukturę. Ponadto cechy produkcyjne mogą prowadzić do zwiększonej emisji formaldehydu podczas użytkowania, dlatego koniecznie przy zakupie pytajcie o certyfikat bezpieczeństwa. W meblach ramy meblowe, wnętrza, korpusy szafek są właśnie często wykonane z płyty wiórowej. W tych najbardziej budżetowych (czyli po prostu najtańszych) zestawach kuchennych fronty są również wykonane z tego materiału.

Zalety:

  • niska cena;
  • płyta wiórowa jest lekka
  • szerokie możliwości w zakresie projektu kuchni. Płyta wiórowa, podobnie jak MDF, może być oklejona folią PCV czy fornirem, wykończona laminowanym papierem, plastikiem lub polakierowana

Wady:

  • Brak odporności na wodę
  • kruchy materiał. Po jakimś czasie fronty mogą wypadać z zawiasów
  • brak odporności na uderzenia
  • ograniczone możliwości projektu kuchni pod wymiar. Nie zrobisz frezu.
  • Wytrzymałość około 15 lat

RADA STOLARZA

Jeżeli klient chce kuchnie z płyty wiórowej, dobrze gdyby jej grubość wynosiła 18 mm. Daje nam to fajny efekt wizualny w porównaniu ze standardową grubością 16 mm

MDF lub płyta wiórowa to trociny połączone klejem i sprasowane. To baza dla tanich i w zasadzie solidnych mebli, listew itp. Jednakże, nie można porównywać MDF czy płyty wiórowej do drewna. Drewno jest pięknem natury, reprezentuje pewną wartość i jakość samo w sobie. Z pewnością większość wybierze MDF. Dlaczego? Ponieważ jest tańsze i wytrzyma 20-25 lat bez problemów. To nie średniowiecze. Nie musisz już stawiać kuchni dla praprawnuków. 30 lat wystarczy.

Drewniana kuchnia to Rolex, a kuchnia z MDF + fornir lub lakierowana to Rolex bez mechanizmu marki 😊

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll Up