Większość z nas spędza w kuchni średnio 2 godziny dziennie. Około 60 godzin miesięcznie lub około 700 godzin rocznie, jak kto woli. Ostatnio, znajomy zapytał mnie z czego ma taką kuchnię najlepiej sobie zrobić? Deska, MDF a może po prostu płyta wiórowa. Co to za różnica? Z deską to niby wiadomo, ale z MDF? Chciałabym podzielić się moją wiedzą na ten temat. Współpracujący ze mną stolarze dorzucili również od siebie dobrą radę 😊
FRONTY Z LITEGO DREWNA
Pasują do stylu skandynawskiego, prowansalskiego i oczywiście klasycznego. Drewno nadaje wnętrzu charakter wyjątkowego ciepła i komfortu.
Zalety:
- produkcja przyjazna dla środowiska
- wytrzymałość około 50+ lat. Lite drewno jest gęstym jednorodnym materiałem, dlatego różne elementy mocujące dobrze się w nim trzymają
- łatwa konserwacja i naprawy. Jeśli z czasem na drewnie pojawią się rysy, zadrapania i inne wady, można je łatwo wycyklinować. Pozostaje tylko nałożyć warstwę lakieru lub farby – a fronty staną się jak nowe.
- szybka zmiana wyglądu. Znudził Ci się naturalny kolor? Za pomocą lakieru, farby lub bejcy można nadać drewnu dowolny odcień. Istnieją techniki starzenia, a niedrogi front z sosny można przekształcić tak, aby nie można go było odróżnić od mahoniu;
Wady:
- Wysoka cena. Fronty wykonane z naturalnego litego drewna są kosztowną przyjemnością. Niektórzy producenci nieco obniżają koszty stosując technologie produkcji ramy skrzydła z litego drewna, a panelu środkowego z innego materiału (mdf+fornir).
- jeśli powłoka ochronna frontów zostanie uszkodzona to wilgoć może dostać się do drewna, powodując jego puchnięcie a nawet gnicie. Powłoka musi być co jakiś czas ponownie zabezpieczana odpowiednimi środkami.
- drewno często cierpi z powodu gnicia i ciemnienia. Jeżeli wybierasz drewno zastanów się nad zastosowaniem tych bardziej odpornych na te zjawiska: modrzew, dąb i buk;
- detergenty należy dobierać ostrożnie. Co więcej, nie powinno się szorować frontów z drewna. W ten sposób można naruszyć powłokę ochronną.
RADA STOLARZA
Nawet kuchnia z litej deski nie jest wieczna. Trzeba o nią dbać. Jeżeli planujesz taką kuchnię nie przesadzaj z ogrzewaniem podłogowym i wysoką temperaturą. Lite drewno lubi się wypaczyć.
FRONTY Z MDF
Większość dostępnych w tej chwili na rynku frontów wykonana jest z płyty MDF. Jest to stosunkowo niedrogi materiał, który ma akceptowalną trwałość. Płyta MDF wykonana jest z drobnych zrębków drewnianych, które są prasowane pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia.
Zalety:
- umiarkowana cena
- odporność na wilgoć jest wyższa niż w przypadku drewna i płyt wiórowych;
- dobra wytrzymałość. na poziomie, który pozwala płycie łatwo poradzić sobie z większością uderzeń i innymi obciążeniami mechanicznymi. Wytrzymałość płyty MDF jest niższa niż drewna, ale znacznie wyższa niż w przypadku płyt wiórowych;
- odporność na wpływy temperatury i zmiany wilgotności – co jest bardzo potrzebne i przydatne w kuchni;
- przystępny koszt, zwłaszcza w porównaniu z analogicznymi meblami z drewna;
- łatwość obróbki, która pozwala tworzyć fasady o różnych kształtach;
MDF może być pokryty różnym materiałem, wyróżniamy co do zasady:
- Fornirowane fronty z MDF – 3 mm litego drewna przyklejane do MDF.
- Laminowane fronty z MDF – kilka warstw papieru impregnowane materiałami żywiczymi przyklejane na MDF
- Akrylowe fronty z MDF – 1-2 mm folia przyklejana do MDF
- Lakierowane fronty z MDF
WADY:
- Niska odporność na wodę
- Podatność na zarysowania
- Wytrzymałość około 30 lat
RADA STOLARZA:
Zapytajcie stolarza z jakiej firmy ma płyty meblowe. Jak ma kuchnia postać, to trzeba zainwestować w płyty z wyższej półki. Nie ważne czy to fornir czy laminat. Ja od lat używam z Kronopolu. Omijam szerokim łukiem firmy krzak za pół-darmo.
Poniżej porównanie płyty MDF z płytą wiórową. MDF na górze, wiórowa na dole.
FRONTY Z PŁYTY WIÓROWEJ
Płyta wiórowa pozyskiwana jest z wiórów drzewnych, które są prasowane po wymieszaniu ich ze specjalnymi żywicami. W porównaniu z MDF płyta wiórowa ma bardziej luźną strukturę. Ponadto cechy produkcyjne mogą prowadzić do zwiększonej emisji formaldehydu podczas użytkowania, dlatego koniecznie przy zakupie pytajcie o certyfikat bezpieczeństwa. W meblach ramy meblowe, wnętrza, korpusy szafek są właśnie często wykonane z płyty wiórowej. W tych najbardziej budżetowych (czyli po prostu najtańszych) zestawach kuchennych fronty są również wykonane z tego materiału.
Zalety:
- niska cena;
- płyta wiórowa jest lekka
- szerokie możliwości w zakresie projektu kuchni. Płyta wiórowa, podobnie jak MDF, może być oklejona folią PCV czy fornirem, wykończona laminowanym papierem, plastikiem lub polakierowana
Wady:
- Brak odporności na wodę
- kruchy materiał. Po jakimś czasie fronty mogą wypadać z zawiasów
- brak odporności na uderzenia
- ograniczone możliwości projektu kuchni pod wymiar. Nie zrobisz frezu.
- Wytrzymałość około 15 lat
RADA STOLARZA
Jeżeli klient chce kuchnie z płyty wiórowej, dobrze gdyby jej grubość wynosiła 18 mm. Daje nam to fajny efekt wizualny w porównaniu ze standardową grubością 16 mm
MDF lub płyta wiórowa to trociny połączone klejem i sprasowane. To baza dla tanich i w zasadzie solidnych mebli, listew itp. Jednakże, nie można porównywać MDF czy płyty wiórowej do drewna. Drewno jest pięknem natury, reprezentuje pewną wartość i jakość samo w sobie. Z pewnością większość wybierze MDF. Dlaczego? Ponieważ jest tańsze i wytrzyma 20-25 lat bez problemów. To nie średniowiecze. Nie musisz już stawiać kuchni dla praprawnuków. 30 lat wystarczy.